De liefde voor paarden werd er bij springruiter Willem Greve met de paplepel ingegoten. “Heel jong!” begint hij lachend wanneer we hem vragen hoe oud hij was toen hij begon met paardrijden. “Toen ik een jaar of drie was zat ik al bij mijn vader voor op het zadel en op zeer jonge leeftijd was daar al een pony. Mijn ouders hadden thuis een paardenkliniek en ik weet niet anders dan dat ik buiten op stal was, die passie heb ik altijd gehad.”
In 1995 wist Willem de vijfde plaats te behalen op het Europese Kampioenschap Springen voor pony’s in Achselschwang (DE), waarna meerdere succesvolle Europese- en Nederlandse Kampioenschappen volgden. In 2009 won hij voor het eerst in Kopenhagen de Nations Cup met Perpetua en ook met de jonge springpaarden wist Greve meerdere prijzen op zijn naam te schrijven: in 2008 won hij zilver met de 7-jarige Uceline en in 2016 werd hij wereldkampioen met de 5-jarige Garant en 4e met de 6-jarige Formidable. Maar een van de resultaten waar hij het meest trots op is, is het behalen van de Olympische Spelen met Zypria S N.O.P. in Tokyo (2021), waar hij met het team de vierde plaats in de wacht sleepte.
“Vroeger was ik heel erg gek van de rensport. Toen ik nog een heel jong kereltje was zat ik altijd als een jockey op het paard, maar daar is in Nederland helemaal geen toekomst voor dus toen ben ik gaan springen.” Vertelt Greve over zijn keuze voor de springsport. Na het behalen van zijn winstpunten in de dressuur, zoals dat vroeger verplicht was, heeft hij de overstap gemaakt naar de springsport waarin hij “altijd fanatiek” is geweest. Na het afronden van zijn school ging Greve als 18-jarige bij Henk Nooren aan de slag. “Bij Henk heb ik veel gezien en veel geleerd. Het is ook geen werk voor mij eigenlijk. Dit is mijn passie en dat doe ik met plezier, dus dan is het voor mij helemaal geen opgave.”
Niet alleen uit het rijden op top niveau haalt Greve zijn voldoening. Ook het proces van het paard opleiden in de topsport en de combinatie met de handel is wat hem aanspreekt. “Ik hoef niet elke week op een groot concours te rijden, ergens met een paard naartoe werken en de jonge paarden opleiden en alles wat daarbij komt kijken, dat vind ik leuk.” Vertelt hij. “Je probeert een paard op te leiden en als je dan zoals met Carambole of Grandorado zelf ook topsport met zo’n paard kan rijden dan geeft dat heel veel voldoening, maar als je een paard gedurende het traject verkoopt en de klanten doen het er goed mee en zijn er blij mee, dan geeft dat mij ook heel veel voldoening.”
Een paard dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de carrière van Willem Greve, is de hengst Carambole. Het duo mocht in hun tijd samen diverse Nations Cups op hun naam schrijven en belandde meermaals op het hoogste erepodium op wedstrijden zoals Jumping Amsterdam, Indoor Brabant, maar op internationale concoursen in onder meer Kopenhagen, Barcelona, Neumünster en Knokke. “Carambole heeft mij gebracht waar ik als jong kereltje van gedroomd heb,” zegt Greve. “Hij heeft mij op plekken gebracht waar ik anders nooit zou komen en heeft mij ook een betere ruiter gemaakt. Ik heb zoveel dingen van hem geleerd en ben hem heel dankbaar.”
In 2016 raakte Carambole in Aken geblesseerd en een aantal jaar later, in 2019, mocht hij opnieuw in Aken starten. Daar sprong hij “echt de pannen van het dak,” aldus Willem. “Daar heeft hij de hele wereld nog een keer laten zien hoe goed hij is.” De kers op de taart van de geweldige carrière van Carambole was voor Willem toen hij in 2021 de Super League finale in Barcelona won. “Hoe goed hij daar sprong op zijn 17-jarige leeftijd en de manier waarop hij daar zijn rondje liep, ik heb het idee dat Carambole deze kans voor zichzelf moest grijpen om zijn kwaliteiten nog een keer aan de hele wereld te laten zien. Daarom heb ik ook besloten dat hij daar zijn laatste ronde heeft gemaakt en daar hebben we geen seconde spijt van gehad,” zegt Willem. Tijdens Jumping Amsterdam afgelopen januari nam Carambole afscheid van de sport. “Hij heeft zo’n podium verdiend en heeft daar in januari een heel mooi afscheid gekregen,” vertelt Willem over het afscheid. Een bijzonder moment, waar niet alleen de hengst, maar ook zijn team in de schijnwerpers werd gezet: “De grooms waren er allemaal, de eigenaren, de hoefsmid, de veterinair, iedereen die ook maar enigszins een rol heeft gespeeld in het succes van Carambole achter de schermen die was daar. Die eer komt hun ook toe. Ik moet uiteindelijk in de ring het rondje rijden met hem, maar zonder deze mensen kun je dat niet.”
Op dit moment is Grandorado TN N.O.P. een van de absolute toppaarden van Greve. De hengst werd aangekocht toen hij 3,5 jaar was en Willem was blij dat hij de verrichtingskampioen op jonge leeftijd heeft kunnen aankopen. “Grandorado is altijd een extreem groot talent geweest,” vertelt Willem. Het rijden op een veelbesproken hengst kan veel verwachtingen van de buitenwereld met zich meebrengen. Deze heeft hij volgens Willem zeker ingelost: “Hij heeft een super jaar gehad vorig jaar en doet het ook in de fokkerij heel goed.” Het grote doel samen is de Olympische Spelen in Parijs. “Dat is dichtbij maar ook ver weg. Dat is wel de stip op de horizon!”
In de zomer van 2022 kreeg Willem een flinke tegenslag te verwerken: bij de val van een paard brak hij zowel zijn enkel als bovenarm. Daarmee zag hij het WK aan hem voorbijgaan. Dat was geen makkelijke periode voor Willem, maar hij besefte ook dat hij door moest ondanks zijn teleurstelling. “Dit is ook ons beroep en er zal altijd wel iets zijn dat je moet incasseren. Mijn blessure was een hele pittige pil en ik ben er ook wel echt ziek van geweest, maar op een gegeven moment moet je verder.” Daarbij is Willem ontzettend blij en dankbaar voor het team dat hij in zijn jaren in de sport om zich heen heeft weten te bouwen. “Ik heb mezelf kunnen omringen met fantastische mensen en eigenaren. Dat is een hele goede basis om op terug te vallen. Ik ben onafhankelijk, met goede mensen om me heen. Dat is een heel fijn idee.” De mensen waar hij zaken mee doet en mee werkt geven de springruiter veel positieve energie om het beste uit zichzelf en de paarden te halen. “De juiste mensen om je heen is alles.” Besluit Willem.
Voor Willem is het welzijn van het paard altijd het belangrijkst. Dat komt terug in zijn training, waar hij veel bezig is met herhalen en fine tunen, “doen doen doen en herhalen herhalen”, zoals hij zelf omschrijft. Ook in andere aspecten speelt het welzijn een grote rol. “Mijn paardenwagens zijn altijd heel praktisch ingericht,” vertelt Willem. Het belangrijkste voor hem is het comfort van de paarden en zijn grooms, maar ook de betrouwbaarheid van de wagen. “De auto’s van Roelofsen zijn echt gewoon top kwaliteit. Ik heb ooit een tweedehands Roelofsen gekocht en daarna ben ik nooit meer ergens anders geweest.”
In 2023 hoopt Willem dat zijn wagen mag afreizen naar Milaan, waar eind deze zomer de Europese Kampioenschappen plaatsvinden. “Verder blijven we natuurlijk proberen mee te rijden en lekker door te gaan zoals we dat altijd doen.’’ Sluit hij af.